Húsvét vasárnap, illetve Húsvét hétfő mozgó ünnep. A Tavaszi Napfordulót követő Telihold utáni első vasárnap, illetve hétfő lesznek Húsvét napjai.

A számítás kiindulópontja tehát az új Évkör, az új kezdet, az új ciklus, ami – ha az asztrológiai jegyek szempontjából nézzük – a Kos, azaz a lendület, az újjászületés jegyében kezdődik. A Kosban benne van a kezdeti erő, a kirobbanás, az elindulás, az új minőségben történő megszületés energiája.

Egy újabb Évkör indul a természetben, hiszen elkezdenek rügyet fakasztani a fák, kinyílnak a virágok, csicseregnek a madarak, új életek sarjadnak, újra szárba szökken és megújult erővel nyílik ki az élet a természetben.

A kereszténység legnagyobb ünnepe Húsvét vasárnap, Jézus feltámadásának ünnepe, ugyanezt a megújulást, újjászületést és örök körforgást szimbolizálja Jézus feltámadása is. Azaz ahogyan a természetben is megnyilvánul a körfogás, a ciklikusság, úgy jelenik meg ez az ember életében is: megszületünk, éljük az életünket, meghal a testünk, majd újjászületünk, újabb életet élünk és így tovább…

S ahogy a természetben az évek egymást követik újabb és újabb minőségben, úgy követik egymást az életeink is egyre megújuló minőségben. Ciklikusságában körben, mégis spirálisan emelkedő minőségben. Nincs tehát kezdete és vége, hanem folyamatosságában vannak az új ciklusok és az újjászületések, az újabb kezdetek.

Ezt a körforgás szimbolizálja a húsvéti tojás is. S ezért foglaltatik benne a kérdésben a válasz is:

Mi volt előbb a tyúk vagy a tojás?

Ugyanis a tyúk tojja a tojást, abból lesz a kiscsibe, aki, ha felnő és tyúk lesz belőle, tojást fog tojni és abból újabb csibe és újabb tyúk lesz… végtelen körforgásban. A tojás ugyanis egyrészről az újjászületés szimbóluma.

Más megközelítésből viszont, ahhoz, hogy az élet újjászülethessen, elengedhetetlen a megtermékenyítés, s mi más lehetne a termékenység szimbóluma, mint a legnagyobb petesejt, a tojás.

S hogy hogyan jön ide akkor a nyuszi? A magyar kultúrába a nyúl, mint Húsvéti szimbólum a germán mitológiából került hozzánk, állítólag a germán tavasz Istennő változtatott egy madarat nyúllá. S mivel nem voltam ott, ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, de valószínűleg ennek a szőrös kis jószágnak a szaporasága miatt – mint termékenységi szimbólum másik alternatívája – itt is maradt.

Hát ezért nem értjük mi magyarok, hogy hogyan tojja a nyúl a tojást!

Mindenesetre én maradok a tyúk által tojt magyar tojásnál!

Vidám Húsvéti Ünnepeket kívánok mindenkinek!

evima