Hogyan függ össze az apával való kapcsolatunk a karrierünkkel? 

– részlet egy szimbologikus oldásból –

 

Ádám azzal a problémájával keresett meg, hogy „nem jönnek a kuncsaftok”.

Több évig dolgozott egy munkahelyen alkalmazottként, majd, amikor megunta a mindennapi robotot, hosszú előkészület után úgy döntött, hogy a hobbijából akar élni és nyitott egy vállalkozást. Rengeteg időt és pénzt fektetett abba, hogy színvonalas legyen és kellőképpen ismert. De hiába volt a sok reklám és marketing fogás, mégsem akart az üzlet úgy menni, ahogy tervezte, annak ellenére, hogy az ötlete zseniális volt.

Az oldás során már az első szimbólum-képünk is nagyon beszédes volt, hiszen Ádám egy nagy tölcsérvirágot látott, melyből hiányzott a bibe, illetve a bibeszál. Klasszikus értelmezésben, maga a tölcsérvirág egy női, befogadó minőséget szimbolizál, a bibeszál hiánya, pedig önmagáért beszél, a férfi energia hiányát mutatja. Hibás férfi energia esetén pedig borítékolható a hivatásban, a karrierben történő elakadás.

S ahogy mélyebbre mentünk Ádám gyerekkorában, nyilvánvalóvá vált – párhuzamosan az általa látott szimbolikus képpel – hogy édesanyjával jó és szeretetteljes kapcsolata volt, édesapja pedig hiányzott az életéből. Ez mutatta meg a hiányzó bibeszál is.

A közös munkánk során elérkeztünk ahhoz a gyerekkori jelenethez, mely a kulcsát adta a jelenlegi elakadásának:

„Apu ül a tv előtt és amikor mondok neki valamit, rám se néz… vagy nem válaszol, vagy csak úgy félvállról odavet valamit. (…) Volt a nappaliban a szekrény tetején egy kupa. Mindig szerettem volna megnézni, a kezembe venni, de soha nem volt szabad, nehogy eltörjem vagy leejtsem. Egyszer, amikor apu nem volt otthon, megpróbáltam felmászni érte, de ahogy belekapaszkodtam a nyitott ajtóba, a szekrény felső eleme rám esett.”

Ebben a gyerekkori képben nagyon jól megmutatkozik, hogy apu nincs jelen a kliensem életében; pontosabban jelen van, de csak fizikailag. (Tudjuk, hogy a tölcsérvirág közepéből hiányzik valami… ott kellene lennie, de nincs ott és nem látja el a feladatát.) Arról nem is beszélve, hogy apu nem segíti, a gyermekét és nem elégíti ki a gyermeki kíváncsiságát, nem támogatja abban, hogy elérje, megérinthesse, amit szeretne. Vagy figyelembe sem veszik vagy elutasítják. Ez pedig egyértelműen mutatja a tudatalatti beidegződését és annak a jelen életére tett hatását, hogy a vállalkozását, a vállalkozása hirdetéseit figyelembe sem veszik.

A túl magasan lévő, elérhetetlen kupa, mint eredmény vagy jutalomszimbólum megmutatja, hogy Ő kérésre sem kapja meg, amit szeretne, sőt, mi több, ha önmaga tesz egyedül erőfeszítéseket arra, hogy elérje akkor történik valami baj, valami baleset (lásd ráesik a szekrény felső eleme) és nem tudja elérni a célját még akkor sem, ha extra erőfeszítéseket tesz bele. Annak ellenére, hogy nem lett komolyabb fizikai sérülése, ez a gyerekkori jelenet olyan mélyen bevésődött a tudatalattiba, hogy kihatással volt a karrierjére. A kupa – mint a befektetett munka eredményeként megkapható jutalom – túl magasan van, elérhetetlen és ha meg akarja szerezni, abból baleset lesz.

 

Sokszor bele se gondolunk, de egy-egy gyerekkori esemény, sérülés, lelki trauma annyira mélyen belénk tud íródni, hogy kihat az egész felnőttkorunkra és az életvezetésünkre. S minden egyes történetből, jelenetből a szimbologikus gondolkodással rengeteg dolgot tudunk visszafejteni, megérteni és kioldani.

Miután a közös munka során kioldottuk Ádámnak ezt a gyermekkori traumáját, nem sokkal később kaptam tőle egy üzenetet:

„Beindult az üzlet és elkezdtek szállingózni ügyfelek”.

 

evima