Amikor sok negatív bírálatot, kritikát kapunk, a párunktól, a barátainktól, szüleinktől, főnökünktől vagy bárkitől a környezetünkben, akkor bezárkózunk, falakat emelünk magunk köré. Ezek az ún. energetikai falak sokszor megnyilvánulhatnak a fizikai síkon plusz kilók felszedésében vagy túlzott izomzat kidolgozásában, hosszabb távon pedig különböző betegség formájában jelenik meg a testen. Így védjük magunkat a különböző bántásoktól.

Tudnunk kell, hogy amikor valaki bánt bennünket vagy negatívan minősít, akkor a bántó személy (párunk, szülő, főnök stb.) az önmagával való elégedetlenségét nyilvánítja meg az irányunkba. Csakhogy neki könnyebb ránk mutogatni vagy bennünk a hibát keresni, mintsem önmagába néznie, önvizsgálatot tartania. Ha a másikat kritizálom, akkor nem kell a saját magam hiányosságaira figyelnem.

Ami viszont még ennél is fontosabb, hogy én csak akkor kapok a külvilágtól folyamatos vagy rendszeres kritikát és el nem fogadást, ha én önmagamat nem tudom elfogadni olyannak, amilyen vagyok!

Merthogy alapvetően én vagyok az, aki kritizálom magam, én bírálom önmagamat negatívan és ezt, az önmagam el nem fogadását tükrözik vissza a környezetemben lévő emberek.

Minden ilyen esetben vizsgáljuk meg tehát, hogy én miért és miben vagyok kritikus önmagammal, illetve miért nem tudom önmagamat elfogadni úgy, ahogy vagyok?!

Miért bántom magamat?

 

evima