Felgyorsult a Világ? Hmm… Felgyorsult a Világ! De ki gyorsította fel? Valamilyen láthatatlan misztikus erő? A háttérhatalom? Vagy ezért is a politikusok a felelősek?

Esetleg hajlandóak vagyunk belenézni ebbe a tükörbe, hogy ezt mi alkottuk saját magunknak?

Felgyorsítottuk a haszonállataink és növényeink növekedését, mert Nincs Idő olyan sokat várni, hogy fogyasztásra kész legyenek.

Felgyorsítottuk a munkatempónkat, mert Nincs Idő arra, hogy alapos, örömteli munkát végezzünk.

Felvesszük a hiteleket, mert Nincs Idő arra, hogy megvárjuk, amíg összegyűlik a rávaló a vágyott dologra.

Bekapkodjuk a gyógyszereket, mert Nincs Idő végig menni a gyógyulás folyamatán.

Felhívjuk gyorsan a hozzátartozóinkat, mert Nincs Idő elmenni hozzá.

Olyan gyorsan felnőtt ez a gyerek, mert Nincs Idő vele játszani, beszélgetni és végig kísérni a fejlődési folyamatait.

Nincs Idő!

S nincs türelmünk!

Ha nem kapjuk meg azonnal, amit akarunk, akkor belül toporzékolunk, mint egy hisztis gyermek! Elégedetlenek vagyunk, mert nekünk minden azonnal kell!

Türelmetlenek vagyunk – és ezt tudjuk is magunkról! S azt hisszük, hogy türelem is olyan, mint egy bicikli – vagy van nekünk, vagy nincs!

De ahogy biciklizni is szépen lassan folyamatában tanultunk meg, a türelem is tanulható. Ha hajlandóak vagyunk rá.

Ha nem sietünk… ha nem rohanunk át az életünkön…

Mert Idő valóban Nincs! Folyamat van! Fejlődési folyamataink, amiket vagy végig kísérünk a jelenlétünkkel, vagy átszaladunk rajtuk!

Ugyanez a helyzet az emberi kapcsolatainkkal is! Több kliensemmel dolgozunk együtt – Nőkkel és Férfiakkal egyaránt – akik párkapcsolatra vágynak. Van, aki egy ismeretlenre vágyakozik… van, aki egy konkrét személyre vágyakozik…

Vannak pillanatok, amikor megélik a várakozás és a vágyakozás minden csodáját. Majd bekapcsol az egó és jönnek az elvárások: „de mikor jön már? „ vagy „mikor lesz már az enyém?„Mikor…?”

Sürgetjük az időt, sürgetjük magunkat és sürgetjük a másikat! Sőt! Birtokolni akarjuk!

Mindent akarunk és most azonnal!

S közben elfelejtjük megélni a várakozás és a vágyakozás időszakát! Mert azt hisszük, hogy nem történik akkor semmi… s közben levesszük a figyelmünket a belső fejlődésünkről. Pedig ez alatt az időszak alatt változunk és fejlődünk mi is, s ugyanezt teszi a másik is.

Tudunk-e megengedésben lenni, nem pedig akarásban?

Tudunk-e játszmázások és manipulációk nélkül kapcsolódni és nem erőszakosan kicsikarni a másikból, amire egyikünk sem érett még?

Engedjük a gyümölcsöt megérni? A gyümölcs végigmegy a fejlődési folyamatán, amíg beérik.

Engedjük meg magunknak az érés és a beteljesedés folyamatát! Figyeljük ennek minden pillanatát örömmel!

Mert ha ideje korán, erőszakkal és egós akaratunkkal letépjük a még be nem érett gyümölcsöt, hiába harapunk bele, hogy kielégítsük az azonnali vágyainkat, az bizony keserű vagy savanyú lesz, mert nem hagytunk neki időt a beérésre!

Tudunk-e lehetőséget biztosítani a másiknak és önmagunknak, hogy meglépjük és megfejlődjük azt a szintet, ahol már érettek leszünk egy játszmázások és manipulációk nélküli tiszta, igaz, őszinte kapcsolatra?

Meg tudjuk-e látni ennek a belső fejlődésnek az apró mozzanatait?

Meg tudjuk-e élni a jelen pillanat csodáját?

A művészeti alkotásokban is végig éljük a darabot, s izgatottan várjuk a katarzis élményt! Ha nem tudjuk ezt megengedni magunknak, akkor az olyan, mintha csak a színdarab végére mennénk be… mintha a könyvnek csak az utolsó pár oldalát olvasnánk el… vagy a filmnek csak a végét néznénk meg… S közben értékes pillanatokról maradnánk le, s végül értetlenül állnánk előtte.

Engedjük meg magunknak a várakozás és a vágyakozás örömeit is, mert rengeteg csodát, óriási fejlődési lehetőségeket és felismeréseket rejt magában!

evima, 2022. 10. 07.